Modrý Kameň kedysi preslávil hrad a Balašovci

27.07.2013 Veľký Krtíš

Modrý Kameň 27. júla (TASR) - Malý a vo viacerých ukazovateľoch nemestský Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš, ktorý už roky nesie nálepku najmenšieho slovenského mesta, bol kedysi významným uhorským sídlom.

Mestečko sa začalo postupne rozvíjať pod dominantným hradom, ktorého vznik sa datuje 13. storočím. Hrad od počiatku vlastnil známy rod Balašovcov. V jeho majetku bol až do polovice 19. storočia.

Modrý Kameň sa stal významným mestom už v stredoveku. Tržné právo mu v 17. storočí (r. 1658) pridelil cisár Leopold II.

V novodobej histórii sú najdôležitejšími míľnikmi rok 1913, kedy bol vyhlásený za okresné mesto. Tento štatút mu prináležal až do roku 1960. V tomto roku vtedajšia vládna moc okres rozšírila a sídlo presťahovala do Lučenca, pod ktorý Modrý Kameň patril do roku 1968.

Súčasne s rastom baníctva v neďalekom Veľkom Krtíši chceli dostať vtedajší komunistickí funkcionári viac právomocí do tohto mesta. V roku 1969 preto rozhodli o zriadení sídla okresu vo Veľkom Krtíši. Modrému Kameňu súčasne "obnovili" štatút mesta.

Mesto už po druhej svetovej vojne patrilo u nás k najmenším. V roku 1948 malo síce ešte 2100 obyvateľov, avšak v roku 2001 ich bolo už len 1420. V uplynulých rokoch sa ich počet zastabilizoval na približne 1500. Aj tak je stále najmenším slovenským mestom. Druhé v poradí Dudince majú o niekoľko desiatok obyvateľov viac.
 

Vyberte región